Černé koksovatelné uhlí ČT 24

02.10.2013 23:03

Pan ekonom Ševčík má pravdu, stát nemůže diktovat podnikateli jak má zkrachovat.

    Stát má však povinnost dohlížet prostřednictvím Státní báňské správy (SBS)na ekonomické racionální vydobytí zásob výhradní suroviny, které svěřil podnikateli (NWR) k těžbě. Tedy pokud těžař není schopen ložisko výhradního nerostu dotěžit a SBS zjistí, že dobýval v rozporu se zákonem, například že nevydobyl všechny zásoby, je SBS povinna firmě NWR odebrat těžební povolení a dokonce může jinému těžaři dotěžení předmětného ložiska NAŘÍDIT.

    A proč by to měl udělat? Protože jde o cenu elektrické energie na německé burze, který při 42% elektrické energie Německa z koksovatelného uhlí, dále neklesá i při 20% z obnovitelných zdrojů. Těžbu uhlí Němci omezili stejně jako Uran a raději černé kokksovatelné uhlí dováží (světové ceny dnes 75 Eur/t z celého světa za 8,50 Eur/t lodní doprava + silniční doprava do elektráren a koksoven 1,- Eur/km á 10t, skládkování a ztráty z překládky), proto chtějí postavit obrovskou elektrárnu přímo v Hamburku. Tedy franko elektrárna v  německu cca 130 Eur/t. Když necháme likvidovat dále prostřednictvím NWR Česká a Polská ložiska uhlí budeme jej muset z Hamburku a dovézt po Labi a po silnici ze Štětína za cenu franko Ostravsko cca 200 Eur/t.

    Už 23 let likvidujeme zcela systematicky zdroje surovin v ČR (dnes cca 1/3)  a právě došlo na koksovatelné uhlí, koksovny a železárny.

    Všechno si kupte u nás - to je strategie EU?